VK24 Wervik - Recente inbraken en diefstallen zwengelen veiligheidsdebat in Wervik aan

De recente inbraken en diefstallen in Wervik zwengelen het politiek debat over veiligheid terug aan. Een overzicht van de uitspraken en reacties.

Raadslid Sanne Vantomme (N-VA) schreef vorige week een open brief naar het stadsbestuur:

Er gebeurde heel wat de laatste maanden in Wervik, we kunnen niet meer spreken over ‘fait divers’.

Van autodiefstallen tot diefstallen van bestelwagens, inbraken in bestelwagens, de helft van Wervikse apothekers kreeg al ongewenst bezoek, inbraken in horecazaken, nu ook diefstal in de kerk. Dit zijn zaken die we in de krant lezen, wellicht gebeurden er nog heel wat meer zaken die de pers haalden.

Het is begrijpelijk dat jullie daar ook niet mee te koop lopen, het bestuur zou wel eens in een slecht daglicht kunnen komen te staan. Het onveiligheidsgevoel bij de bevolking was nog nooit zo groot in onze geliefde stad. De criminaliteit houdt maar niet op in Wervik.

De uitslag van de jongste parlementsverkiezingen waren ook heel duidelijk. Er is een groot ongenoegen en de mensen zijn het meer dan beu om bestolen te worden. Mag ik jullie erop wijzen dat het verdomd de taak is van de overheid om de bevolking en hun eigendommen te beschermen.

Graag hadden wij vernomen van het bestuur welke stappen jullie gaan zetten om deze zaken een halt toe te roepen.

Toen we vorig jaar een gemeenteraad hebben samengeroepen met de voltallige oppositie kregen we het verwijt dat we deden aan stemming- en bangmakerij. Graag hadden we eens met de korpschef of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet.

Vorig jaar had de korpschef gezegd dat ze transparanter zouden zijn naar informatie, vandaar onze vraag. Het is niet omdat we lid zijn van de oppositie dat we geen goeie ideeën hebben of bekommerd zijn voor onze bevolking. We reiken jullie de hand om mee te helpen denken hoe we de rust kunnen doen terugkeren naar onze tabaksstad en vragen jullie om een commissie samen te roepen. Deze keer vragen we geen gemeenteraad maar een commissievergadering, vorig jaar kregen we van een aantal raadsleden uit de meerderheid het verwijt dat de gemeenteraad te veel geld kost.


Burgemeester Youro Casier verspreidde op maandag 8 juli onderstaande persmededeling:

De laatste weken wordt Wervik geconfronteerd met een aantal inbraken en diefstallen. Dit gebeurde door georganiseerde dievenbendes maar, even goed, door kruimeldieven die op zoek zijn naar extra cash. Dit veroorzaakt onrust en ook schade. Het geeft ons gevoelens van boosheid en onbegrip. Sommige mensen voelen zich hierdoor zelfs niet meer veilig in Wervik. Als burgemeester, samen met de leden van het college, willen we duidelijk en eerlijk communiceren hierover. We zijn ons wel degelijk bewust van de ernst van deze gebeurtenissen. We volgen dit van nabij op en deze zaken staan ook voortdurend op onze radar. In de aanloop van de verkiezingen is dit geen gemakkelijke communicatie. We beseffen immers dat sommige partijen deze communicatie kunnen misbruiken. Zij zullen de zaken erger voorstellen en stellen dat het gaat om een grote golf of zelfs een plaag van inbraken en diefstallen. Ze willen de indruk geven dat we ons hoofd in het zand steken en de problematiek van veiligheid niet aanpakken of erger nog : negeren. Neen, dit willen we niet.

Daarom sturen we deze communicatie nu uit omdat we ons ook bewust zijn van het effect dat deze inbraken en diefstallen hebben op het gevoel van onveiligheid bij burgers.

Als burgemeester en als college benadrukken we met deze communicatie dat we hier, wel degelijk, wakker van liggen.

Wat doen we concreet? De burgemeester heeft een wekelijks veiligheidsoverleg met de politie en hierbij worden mogelijke oplossingen of acties besproken. Ondanks de huidige onderbestaffing bij de politie zet de politie wel degelijk extra middelen en personeel in om in Wervik deze gebeurtenissen van dichtbij op te volgen en te screenen. We willen hen hiervoor expliciet bedanken voor deze extra inspanningen.

En deze extra acties en extra inspanningen leverden zelfs al beperkt succes op. Naast de twee bendes die al werden opgepakt, werden intussen nog een aantal verdachten van hun vrijheid beroofd. Vanuit de Recherche werkt men intens op een aantal personen en nummerplaten en door veel samen te werken en informatie snel en onmiddellijk door te geven boekten we deze successen. Samenwerking is echt de sleutel tot succes in deze problematiek.

Daarom lanceer ik langs deze weg opnieuw de oproep naar al onze inwoners ;” blijf verdachte gedragingen of verdachte personen melden aan onze politie, zij kunnen deze informatie op het terrein onmiddellijk gebruiken”. Ik lanceer ook de oproep naar alle politieke partijen om in deze samen te werken en sereen te blijven. Misbruik deze informatie niet maar werk mee samen in de richting van oplossingen om het probleem samen aan te pakken.

Samen met onze 135 camera’s op het Werviks grondgebied en een goede samenwerking met zijn allen kunnen we een mogelijke inbraak of diefstal, vermijden of oplossen.

Intussen zullen wij ons blijven inzetten voor een mooie, aangename en veilige Stad.


Ondertussen reageerde Bert Verhaeghe (Team 2023) in de Krant van West-Vlaanderen:

“Het is te gemakkelijk voor de burgemeester om via de pers enkel op te roepen tot samenwerking en het melden van verdachte bewegingen”, klinkt het bij Team 2030, dat in oktober de grootste fractie wil worden. “De inwoners verdienen meer dan alleen woorden, ze verdienen concrete acties en resultaten. De burgemeester verschuift op die manier zijn verantwoordelijkheid naar de inwoners. De reactie van de burgemeester is opnieuw al te mak. Dit ligt in de lijn van zijn antwoorden op vragen in de gemeenteraad over de veiligheid in onze stad. Die antwoorden beperken zich tot het aflezen van een briefje van de politiezone in plaats van eigen politieke verantwoordelijkheid te nemen of het politieke debat te voeren.”

“Ook nu weer ontwijkt de burgemeester in zijn reactie op de vraag van de collega’s zijn eigen verantwoordelijkheid als burgemeester voor de veiligheid in onze stad. Het is duidelijk dat de huidige politiezone hier op zijn grenzen botst. Daarom dringen we aan op een onafhankelijk advies/studie wat de extra kosten per inwoner zouden zijn om over te stappen naar de politiezone Grensleie (Menen-Wevelgem-Ledegem, red.) en vooral wat de meerwaarde zou zijn op vlak van het garanderen van de veiligheid.”


Burgemeester Youro Casier reageerde in Het Laatste Nieuws op het voorstel van Bert Verhaeghe:

Burgemeester Youro Casier (Vooruit), niet alleen burgervader maar ook hoofd van de politie, kent het vraagstuk. “Het cijferwerk werd vroeger al eens uitgevoerd, en het resultaat daar was heel erg duidelijk. Aansluiten bij Grensleie? Super, wie heeft 1 miljoen euro in de schuif liggen? Want dat is wat het jaarlijks aan de Wervikanen zal kosten. Daarnaast zal het de noodzaak van meer blauw op straat niet meteen verhelpen. Net zoals ARRO en zowat iedere zone in het land, heeft ook Grensleie een personeelstekort. Het resultaat zou dus voor Wervik krak hetzelfde zijn, maar dan met een duurder prijskaartje. Over de vormgeving van de zones kan men inderdaad vragen stellen, al was ‘samenwerking’ hier een leidraad. Bij het uitstippelen van de politiezones, werd eveneens gekeken naar de brandweerzones. Zo moest een samenwerking tussen alle hulpdiensten vlotter en beter worden.”

De burgemeester wil echter het voorstel niet meteen van tafel vegen. “Natuurlijk moeten we bekijken of een nieuwe studie hier nuttig kan zijn. Ieder voorstel dat Wervik veiliger maakt, moet besproken worden. Ik stel me alleen de vraag bij het tijdstip. Wat gaan we in de resterende drie maanden nog kunnen veranderen? Dat is iets waar het nieuwe bestuur over zal moeten beslissen. Trouwens, in 2012 werd dat al eens naar voren geschoven. Toen bleken vooral de politiemensen van Wervik niet echt te staan trappelen om bij Grensleie te worden gevoegd.”

Placeholder voor de radiospeler

Speelt nu op Jess FM

Data - inladen...