VK24 Wevelgem - Wevelgemse lijsttrekkers beantwoorden vragen van bewoners

Naar aanleiding van Het Groot Debat in Wevelgem konden bewoners vooraf een vraag bezorgen. Dit zijn de antwoorden van de Wevelgemse lijsttrekkers.

1. Kunnen wij iets doen aan een verzuurde maatschappij, vooral waar rijkelijk anoniem geklaagd kan worden?

Jan Seynhaeve (Cd&V 8560): Dat zal een allesomvattende aanpak moeten zijn. Komende jaren zullen we zowel individuele als collectieve inspanningen moeten leveren om daar samen aan te werken.

Wij, als burgers - maar ook wij, als politieke partijen, verkozenen.

Ten eerste moeten we vooral terug de open dialoog opzoeken. Met de opkomst van allerhande sociale media daalt de mate van persoonlijke gesprekken - wederzijds dialoog en open communicatie. Alleen zo verhogen we het begrip in de samenleving en zal de verzuring dalen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van onder meer (lokale) overheden om uit te nodigen tot dialoog en (inter)persoonlijke gesprekken.

Heel concreet pleit CD&V 8560 voor een ombudsdienst voor de gemeente. Een ombudsdienst waar de Wevelgemnaar terecht kan met heel concrete vragen, klachten of opmerkingen.

We voorzien een onafhankelijke medewerker bij wie men terecht zal kunnen om je verhaal te doen. Iemand die naar je luistert, en meezoekt naar een oplossing. Géén dienstbetoon of willekeur. Wel iemand die noteert, advies geeft, bemiddelt en rapporteert. Zo kunnen we problemen écht in kaart brengen en wordt er écht naar jou geluisterd.

Benoit Verstraete (Voor 8560): Klachten die binnen komen bij het gemeentelijk meldpunt kunnen niet anoniem worden verzonden. Als dit eerder gaat over online groepen op Facebook dan is dit te wijten aan de privacy voorwaarden van Meta. Zij laten toe om berichten anoniem te posten.

Filip Daem (N-VA): Ik denk dat we zeker in staat moeten zijn om de verzuring in de maatschappij tegen te gaan. Meer nog, ik ben overtuigd dat indien we de kloof tussen burger en politiek willen dichten, dit van onderuit en dus vanaf het lokale niveau zal moeten gebeuren.

Zoals tijdens het debat reeds aangegeven moeten we nog meer inzetten op de buurtwerking, waar in Wevelgem alvast een aanzet toe gegeven is. Op die manier moeten we veel sneller de bezorgdheden en frustraties van de plaatselijke burgers capteren. Het sociaal weefsel zal ook opnieuw moeten versterkt worden, om bij onze mensen opnieuw meer engagement te scheppen voor hun straat, hun buurt, hun wijk en hun lokale gemeenschap in het algemeen. De Corona-periode heeft veel mensen in een situatie gebracht waarbij hun voornaamste en soms enige contact met de buitenwereld zich in een digitale omgeving afspeelde. Velen van hen zitten daar op vandaag nog altijd, en vinden daar, in een anonieme en voor hen veilig aanvoelede omgeving, de kans om hun frustraties de vrije loop te laten, zonder dat er nog geluisterd wordt naar andersdenkenden, laat staan dat er rechtstreeks in dialoog wordt getreden. Dit moeten en kunnen we enkel doorbreken door de, al dan niet terechte, klagers vanachter hun scherm te krijgen. Een versterkte buurtwerking kan hier zeker toe bijdragen.

Carine Quidousse (SvD): Als we allemaal zoveel mogelijk terug de 3 V ’s heruitvinden de 3 V van Verstand, Vrede, Verdraagzaamheid , en vooral liefde & respect voor het leven algemeen kunnen we de puzzel compleet maken , ik denk dat we terug naar de basis moeten het geen dat alleen telt en dat is elkaar helpen door het leven gaan, vriendelijkheid is een werkwoord zoveel mogelijk bouwen met opbouwende verstandige vriendelijkheid en minder egoïsme dat is iedereen zijn opdracht als mens !! voor heel de bevolking voor iedereen ook voor politici blijf een goedaardige mens en geen roofdier op geld en macht uit zijn, maar een verstandelijke behulpzame individu ,en ook op sociale media er geen emotionele rage van maken elkaar tegen elkaar op te blijven zetten met erin mee te gaan kant en front te kiezen elkaar mentaal te terroriseren ,maar de sociale media gebruiken om positieve communicatie uit te wisselen, de donkere kanten van de communicatie zoveel mogelijk ontwijken door liever Verstandig argumentatie te brengen !!

Yves Godderis (Vooruit): Communicatie is in deze alles. Een bestuur hoort duidelijk en transparant te communiceren.

Vaak ontbreekt het aan feedback wat zorgt voor een gevoel van niet gehoord te zijn. Bijvoorbeeld ons meldpunt. Mensen krijgen geen reactie en hun melding verdwijnt vermoedelijk gewoon van de wachtlijst... .Dit zorgt voor irriatie.

Een ander voorbeeld: Wegenwerken. Het kan toch niet moeilijk zijn om in het begin van een legislatuur de grote wegenwerken kenbaar te maken (of de intenties) met een vermoedelijk datum vastgepind. Zo had je op een bepaald moment een afsluiten van Hondschotestraat terwijl Bergelen nog niet hersteld was. Dit leidde tot ergernis, het geeft een gevoel van slechte coördinatie, planning.

Dennis Bels (Vlaams Belang):


Carlo De Winter (Meer dan Groen):

2. Doen wij genoeg als gemeente om mensen met een integratie-of een sociale achtergrond genoeg te integreren in onze maatschappij?

Jan Seynhaeve (CD&V 8560): Ja. Hoewel Wevelgem gemiddeld minder divers is - vindt 60% dat 'mensen met een verschillende herkomst goed samenleven in onze gemeente.' Dat is meer dan het Vlaams Gewest. Maar uiteraard staan wij open voor alle ideeën.

In Wevelgem zetten we ook hier in op een allesomvattende aanpak. Zowel op wettelijke ondersteuning, sociaaleconomische integratie van nieuwkomers als op een sociaal-culturele integratie.

Onder meer door:

  • Taal(promotie) met onze praattafels of Babbel - taalstimulering op een speelse manier;
  • Sociale verbinding met de buddywerking;
  • Activering in samenwerking met de VDAB, ons Sociaal Huis maar ook lokale werkgevers;
  • Connectie met onze brugfiguren in het onderwijs;
  • Een nauwe samenwerking met het agentschap Inburgering en Integratie.
  • ...

Komende jaren wil CD&V 8560 nog meer inzetten op het organiseren van ontmoetingsactiviteiten tussen diverse culturen. Daarnaast zien wij ook mogelijkheden in een diversiteitsmedewerker - om de brug te slaan tussen jeugdwelzijnswerk en integratie.

Benoit Verstraete (Voor 8560): Momenteel hebben we een breed aanbod aan culturele activiteiten, maar de horizon mag breder. Cultuur reikt verder dan de gemeentecentra. Ook op wijkniveau willen we gedeeld ruimtegebruik en het organiseren van diverse culturele activiteiten voor alle leeftijden sterk ondersteunen. Kleinere culturele activiteiten zorgen voor een diverser cultureel aanbod, waardoor unieke en niche-interesses ook worden bediend.

Filip Daem (N-VA): Het antwoord op de vraag of wij als gemeenschap voldoende doen om mensen met een migratie- of sociale achtergrond te integreren, is dubbel.

Indien het uitgangspunt is dat er nog teveel mensen met een dergelijke achtergrond in onze lokale gemeenschap aanwezig zijn die niet geïntegreerd zijn of geraken, is het antwoord uiteraard neen. Maar daartegenover staat dat Wevelgem toch al aanzienlijk veel geld uitgeeft aan sociale voorzieningen voor de allerzwaksten onder ons.

Ons standpunt terzake is duidelijk.N-VA laat niemand achter. Wie hulp nodig heeft of (materieel dan wel financieel) ondersteund moet worden om zijn terechte plaats in onze lokale gemeenschap te kunnen verwerven, moet die kunnen krijgen. Maar wij zullen ons ook altijd blijven verzetten tegen georganiseerd profitariaat.Solidariteit werkt immers in de twee richtingen, waarbij wij uitgaan van een rechten én plichten-verhaal.

Sociale steunverlening moet dus altijd gekoppeld worden aan voorwaarden.

Daarbij moet de focus in elk geval – zeker voor nieuwkomers met een migratie-achtergrond – worden gelegd op de kennis van het Nederlands.

Van wie tot de club wil behoren, mag op zijn minst verwacht worden dat hij of zij zich datgene wat ons het meest verbindt, m.n. de Nederlands taal, zo snel als mogelijk eigen zou maken. En wie kan bijdragen, zal bij ons ook moeten bijdragen, o.m. via het leveren van gemeenschapsdiensten, steeds in het kader van een traject dat moet leiden naar het reguliere arbeidscircuit.

Carine Quidousse (SvD): We kunnen altijd beter en verder werken eraan naar een goede opvang mensen te blijven helpen en steunen , ik pleit voor terug naar de basis van verdraagzaamheid van beide kanten ook van diegene die hier komen wonen ,de basis is ; Verstandig zijn Vrede Verdraagzaamheid toepassen voor iedereen met respect voor het leven en eraan werken met zijn allen ook als gemeenteraadsleden om het leven weer op de rails te krijgen !! iedereen heeft maar 1 tijdelijk aandeel in het leven , we zijn hier niet geboren om alles moeilijker te maken of dat het leven al kan zijn ,, Ik hoop dat ik terug verkozen mag worden om te helpen mijn bijdrage te kunnen inbrengen maatschappelijk ook in deze ontspoorde tijden en moeilijke wereldse tijdsgeest.

Yves Godderis (Vooruit): Er worden zeker inspanningen geleverd, initiatieven genomen. We moeten verenigingen verder en beter ondersteunen om de MiaUitpas overal toegepast te zien. Wat mensen van andere nationaliteiten betreft gericht informeren wat het aanbod is in onze gemeente. Een idee voor die groep van mensen : Kokopelli is een wereldfestival, voornamelijk op muziek gericht. Kunnen we geen groot Wereldfestival organiseren waar onze lokale mensen van andere nationaliteit hun cultuur kunnen tonen (uitbreiden naar een foodfestival bv, andere cultuurvormen - meer aandacht voor andere culturen in de programmatie van het CC). Op dat moment ontstaat een verbondheid, een wisselwerking.

Dennis Bels (Vlaams Belang):


Carlo De Winter (Meer dan Groen):


Placeholder voor de radiospeler

Speelt nu op Jess FM

Data - inladen...